הסתירה בין פרסום בנק ישראל ל"תשואות חלם" של קופ"ג והפנסיה .
היום פורסם 23.08.2020 כי קרנות הפנסיה השיאו תשואות חיוביות מעל 2% בחודש יולי.
המנצחת בין קופ"ג וקרנות ההשתלמות החודש פרסמה תשואה של 3.23% בחודש יולי.
(בקטן מצוין שקופ"ג רשמה ב-12 חודשים האחרונים 0.34% – …שזה כולל 6 חודשים מ-2019 של צמיחה מואצת לפני הקורונה ,ולכן מתחילת השנה התשואה הרבה יותר שלילית ,רק "שאסור לפרסם תשואה פחות מ 12 חודש" )
פרסום חיובי של היום זוכה לתפוצה דיגיטאלית רחבה,ויש שתיקה של יועצי השקעות בבנקים ובחברות ביטוח לכולם יש אינטרס משותף לרבות לאוצר לפרסם הודעות חיוביות בהבלטה ולהוריד את חשש "שהעדר ירוץ למכור נירות ערך" ואז השוק ייפול .
עלה התאנה של התשואותמסתיר את הממצאים חמורים והקשים שקיימים בשוק הישראלי ושפורסו ע"י בנק ישראל "סקר החברות לרבעון השני של שנת 2020".
התמצית :סקר החברות האחרון, שנערךמאמצעחודשיוניעדהשבוע השלישי של יולי השנה מצביע על התכווצות משמעותית של פעילות המגזר העסקי ברבעון השני של 2020, בשל משבר הקורונה. מאזן הנטו בסך המגזר העסקי הוסיף לרדת באופן חד ברבעון השני לרמה שלילית מאוד, מתחת הרמה שנרשמה ברבעון הראשון של 2009 והרמה שנרשמה בשנים 2001-2002(איור 1 ולוח 1).(מצורף סקר בנק ישראל כנספח לעבודה )
ravity@partners-ins.co.ilDor@partners-ins.co.il
אנו נמצאים בהתכווצות של כ52% בפעילות העסקית בסוף יולי 2020.
(ת"א 35 נכון להיום 17% – מתחילת השנה , במרץ 2020 רק 32% -)
אז איך יתכן שהבורסות שוברות שיאים וקופ"ג וקרנות הפנסיה משיגות תשואות פנטסטיות ?
לפני שנענה על האבסורד נסתכל קצת אחורה על ההיסטוריה ב-שני משברים שהיו וזכורים למשקיעים משבר 2001 ,ומשבר 2008 נראה מה שקרה וננסה ללמוד על המשבר הנוכחי .
ב-2001 השוק התרסק 28% כשמדד הפעילות העסקית ירד 30% (שוק חזר לרמתו תוך 2.5 שנים ).
ב-2008 השוק התרסק 52% כשמדד הפעילות העסקית ירד 40% (שוק חזר לרמתו תוך שנה ,המשבר היה מוניטארי ,הנגיד פעל המהירות בהורדת ריבית והזרמה מוניטארית ).
לעומת שני המשברים (2001 ו-2008) המשבר של 2020 הוא פיסקאלי .
המשבר התחיל באירוע בריאותי ,אולם פגע ברמת הביטחון של האזרחים -פגע בחיסכון ובעושר האישי של העצמאים והמובטלים, פגע אנושות בשוק העבודה הנידות בשוק העבודה –הייטק ירדה ואנשים "אוחזים במשרות" –קשיחות ופחד זה לא מאפשר לחברות הזנק לגייס מוחות טובים לפיתוח (הצמיחה העתידית נעצרת ) ,ירידה ביבוא וביצוא . פגיעה בביטחוןהאישי שגרר פגיעה בצריכה הפרטית ויצרה שינויי בטעמים ,אנשים מעדיפים יותר לחסוך . כניסת המשק לעיתוי של כלכלת בחירות מונעת רצון לבצע תכנון ארוך טווח ולכן הרחבה פיסקאלית לא בראש מעיניו של השלטון .
בחו"ל יש רווחיות מטורפת רק ! לחברות הייטק שנהנות מ"הקורונה " אנשים מחוברים יותר ל"ענן" עבודה מרחוק והרשתות החברתיות חוגגות ,חברות המסחר המקוון ,אמזון,עלי אקספ אולם שאר החברות תעשיה המסורתית סובלות וגם קטר הצריכה בחו"ל חורק .
מלחמת ארה"ב סין סחר לא הסתיימה .אבל ההזרמה המוניטארית של טראמפ מעלה את השוק המניות באופן טכני עד ש"מומחים" אומרים שהשוק כבר מגלם חיסון של הקורונה (האומנם הנזקים נעלמו ,מי יחזיר את ההפסדים לחברות ,יש חד משמעית אנומליה –ארה"ב בכלכלת בחירות ).
ravity@partners-ins.co.ilDor@partners-ins.co.il
הבורסה הישראלית לא מנותקת לגמרי !
בנקים נסחרים 70% מההון העצמי ,אבל הרבה מאוד חברות נסחרות במחיר גבוהה
(חברת חברות נדל"ן מניב ,קבלניות ,חברות אשראי המדד ת"א 35 מטעה את הציבור בשידור של 17% ירידה כשבפועל אם מכניסים בחזרה את החברות שיצאו מהמדד לאחרונה רואים שהשוק ירד כ-30% …אבל התמונה המפחידה לא נמצאת שם היא נמצאת בשוק אג"חהקונצרנים( כתבה מצורפת מיום 24/08/2020),ובעיקר במיליארדים שגויסו ע"י חברות אמריקאיות זבל שככול הנראה לא ישלמו לעולם. אג"ח חברות במשברים הקודמים ירדו כמו מניות ולא עלו באותה מהירות וחלקן לא שילמו מעולם את הכסף ללוים .בעת הנוכחית שומר נפשו ירחק מאפיק השקעה שכזה .
מסקנות
**אנו חושבים שנשקפת סכנה רבה לאנשים בגילים 62-67 לפני פרישה , מפולת בשוק ההון (שנובעת מירידה של הפעילות העסקית )עשויה לחסל להם כ-20% מהצבירה
ויש לכך אפקט מתמשך (הגמלה תקוצץ ) והם יפגעו עד סוף ימי חייהם .
**אנו חושבים שלקוחות שיש להם סכנת השתכרות (חל"ת \ירידה בשכר\עצמאיים\פיגור בתשלומי יהיה זה נכון שיפדו חיסכון נזיל קרנות נאמנות ,קופ"ג נזילות ,ניהול תיקים אין בושה בלהחזיק מזומן בבנקוכאשר יהיה תיקון שוק למטה ולהערכתנו זה יקרה הכלכלה תיפגש עם השוק ,אז זה יהיה הזמן לשקול מחדש מתי להיכנס .
**אנו חושבים שצריך מאוד להיזהר –מ"קרנות אג"ח " (חברות), או "סל אג"ח " (הרבה אג"ח זבל של ישראליות וחברות אמריקאיות תקוע שם ).
כן לבחון את הסיכון המצרפי בכול אפיקי ההשקעות והחיסכון הפנסיוני ולקבל החלטות אמיצות שקשורות בעיקר מתי אתם צריכים את הכסף ומה רמת הסיכון שלכם .
האנליזה הכלכלית : רוית ימין ,מנהלת סיכונים* ודור ימין אנליסט מתמחה בשוק ההון **
רוית ימין הינה סוכנת ביטוח פנסיונית ואלמנטארית ,בעלת ניסיון 25 שנה מתמחה בפנסיוני וביטוחי הבריאות בעלת תארים כלכלה ומנהל עסקים ,כמו כן אוחזת ברישיון אלמנטארי ומבטחת רק עסקים וביטוחי אחריות מקצועיים .
דור ימין הינו סוכן ביטוח פנסיוני וביטוחי פרט ,מתמחה בשוק ההון הישראלי ,מומחה לביטוחי חו"ל ועם ניסיון נדיר דור הינו סטודנט לכלכה ומנהל עסקים דור שני למשפחה שמתמחה בשוק ההון ובביטוח.
ravity@partners-ins.co.ilDor@partners-ins.co.il
אין לראות במסמך זה ייעוץ השקעות ו\או ייעוץ פנסיוני, זהו מסמך כלכלי ודעה אישית אין לעשות בו שימוש למטרות כול שהו לקבלת החלטות ,ייעוץ פנסיוני או השקעתי יכול להתבצע רק בפגישות פיזיות והוצאת מידע מלא המסמך הנ"ל לא מתיחס למצב האדם ספציפי, לכל אדם יש עולם שונה של טעמים ונכסים וסיכון והמסמך הנ"ל מביע דעה התרשמות על השוק ללא קשר למצבו האישי של האדם .
נספח א ' סקר בנק ישראל
בנק ישראל
דוברות והסברה כלכלית
|
ירושלים, ו באב, תש"פ
27 ביולי 2020
|
הודעה לעיתונות:
הממצאים העיקריים מסקר החברות לרבעון השני של שנת 2020
סקר החברות האחרון, שנערךמאמצעחודשיוניעדהשבוע השלישי של יולי השנה מצביע על התכווצות משמעותית של פעילות המגזר העסקי ברבעון השני של 2020, בשל משבר הקורונה. מאזן הנטו בסך המגזרהעסקי הוסיף לרדת באופן חד ברבעון השני לרמה שלילית מאוד, מתחת הרמה שנרשמה ברבעון הראשון של 2009 והרמה שנרשמה בשנים 2001-2002 (איור 1 ולוח 1).
*מאזן הנטו שווהלהפרש בין שיעור החברות והעסקים שדיווחו על עלייהבפעילות לבין שיעורם של אלה שדיווחו על ירידה, לאחר שקלול לפי המשקלות המתאימים לגודל כל ענף במגזר העסקי.
לוח 1
הפעילותהכלכליתבענפיהמשק, עלפימאזןהנטושלדיווחיהחברות
(נתוניםמקורייםומנוכיעונתיות, אחוזים)
כוכביתלשמאלהמספרמציינתתוצאהבלתימובהקתסטטיסטית (ברמהשל 10%).
1מבחןהמובהקותפחותאינדיקטיבי,מפני שמספרהחברות קטן.
2 לעומתהרבעוןהמקבילאשתקד.
מאזן הנטו של התפוקה בתעשייה ירד בחדות ברבעון השני לרמה שלילית יותר מהרמה שנרשמה ברבעון הראשוןומובהק סטטיסטית. המאזן השלילי משקף הערכה לירידה בכל הפרמטרים של הפעילות, ובפרט במספר העובדים, בשיעור הניצול של המכונות והציוד ובמכירות. החברות מעריכות, על יסוד ההזמנות לרבעון הבא, שהמכירות ימשיכו לרדת ברבעון השלישי, הן לשוק המקומי והן ליצוא.
מאזן הנטו של הפדיון בענף השירותיםירד בחדות ברבעון השני לרמה שלילית יותר מהרמה שנרשמה ברבעון הראשוןומובהק, והוא משקףירידה חדה במכירת השירותים בארץ ובחו"ל וירידה במספר העובדים, עקב משבר הקורונה והוצאתם של עובדים רבים לחל"ת. בענף צופים כי ברבעון הבא הפעילות תמשיך להתכווץ, והחברות מדווחות שההזמנות מחו"ל ירדו.
מאזן הנטו של המכירות בענףהמסחר ירד בחדות ברבעון השני לרמה שלילית יותר מהרמה שנרשמה ברבעון הראשוןומובהק, עקב משבר הקורונה, ההגבלות וההנחיות של התו הסגול והירידה החדה במספר העובדים עקב הוצאתם לחל"ת. בענף צופים שיפור במכירות ברבעון הבא.
בשאר הענפים מספר התשובות קטן מכדי להעניק לממצאים תוקף סטטיסטי ברמת הענף.
כאשר בוחנים את מגבלות הביקוש וההיצע, מוצאים הקלה ברבעון האחרון בענף השירותים, והחמרה במגבלות הביקוש והקלה במגבלות ההיצע בענפי התעשייה והמסחר.
….
נספח 2 כתבה מעיתונאות על חברת הדירוג
חברות הדירוג נכשלו גם בקריסת דלק, הגיע הזמן להתעלם מהן וזהו
https://www.themarker.com/markets/.premium-1.9095205
כתבה מ 2017
הרעב לתשואות: קרנות האג"ח "זבל" פורחות https://www.themarker.com/markets/1.4156136
ירידת התשואות בשוק הקונצרני דוחפת משקיעים לאפיקים הרפתקניים, שאחד מהם הוא אג"ח בסיכון גבוה הנכסים בענף צמחו בכמיליארד שקל בתוך שנה ■ מי שהובילה את הענף היא קרן High Yield
ובסוף הכתבה הפואנטה שרלוונטית לימים אלו :הסיכון המרכזי הוא התמחור הגבוה מאוד בשוק האג"ח. תיקון חד כלפי מטה עלול להפיל את מחירי האג"ח High Yield, ולהסב הפסדים משמעותיים למשקיעים, בדומה לסיכון הקיים בשוק המניות. במשבר של 2008, למשל, הקרנות הללו נחתכו בכ–50%. שנית, התשואות של שלוש השנים האחרונות אינן צפויות לחזור על עצמן בעתיד הנראה לעין, שכן תהליך של ירידת ריבית לרמה אפסית קורה רק פעם בדור. מסיבה זו, לא ברור כמה "בשר" נותר עוד בקרנות הללו..